Švicarci pali u “paklenom grotlu” Mejdana, BiH u baražu !

Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine ostvarili su treću pobjedu u kvalifikacionoj grupi 6 – s kojom su izborili baraž za Svjetsko prvenstvo.

U “paklenom grotlu” tuzlanskog Mejdana pala je reprezentacija Švajcarske, rezultatom 21:15.

Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a više od 5.000 Bosanaca i Hercegovaca glasnim navijanjem i bodrenjem vodilo je domaću selekciju do pobjede koja je osigurala razigravanje za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Danskoj i Njemačkoj.

Iako su gosti poveli nakon tri minute igre, tim Bilala Šumana jako je brzo preuzeo kontrolu nad mečom.

Sa 3:2, rukometni Zmajevi su do polovine prvog dijela osigrali sigurno, ponajviše zahvaljujući golmanu Buriću, koji je u prvih 30 minuta upisao čak devet odbrana.

Reprezentacija BiH odlično je igrala i u defanzivnoj fazi, kao i u napadačkoj, te se na odmor otišlo pri rezultatu 11:6. Najefikasniji u reprezentaciji BiH nakon 30 minuta bio je Ovčina sa četiri gola.

Reprezentativci BiH su u nastavku drugog vremena imali šest golova razlike, a kod rezultata 13:7 za BiH, djelovalo je kao da je samo potrebno lagano završitzi meč.

Gosti potom ulaze u seriju, te se do 45 minute bliže na 13:10.

Na 13 minuta do kraja, BiH je imala 15:12, ali su do posljednje dionice, od 10 minuta Švicarci stigli na 16:14 – te je susret dobio karakteristike onog “za infarkt”.

Na pet minuta do kraja, Panić je sa dva vezana gola doveo BiH do prednosti od tri gola, bilo je 18:15 – a sjajni golman Burić je malo prije toga upisao 18. intervenciju. Na minut pred kraj bilo je 19:15, što je bilo dovoljno velika prednost za trijumf rukometnih Zmajeva.

Konačan rezultat glasio je 21:15 čime je BiH obezbijedila baraž za SP.

Najzaslužniji za pobjedu reprezentacije BiH bio je golman Burić, koji je upisao 20 odbrana.

Susreti baraža igraju se u junu.