U DERBIJU KOLA BORAC BOLJI OD SLOBODE

Proteklog vikenda odigrane su utakmice 7. kola Premijer lige BIH u kuglanju. Ovo kolo je bilo veoma interesantno i neizvjesno tako je u nekoliko utakmica zadnje bacanje odlučivalo o pobjedniku. Na rasporedu je bio derbi gornjeg dijela tabele između prvoplasirane ekipe Borca i trećeplasirane ekipe Slobode kao i derbi začela između Tomislava i ekipe Zrinskog Bistarac-Ljubače koji su na kraju u veoma neizvjesnoj završnici sa samo 5 čunjeva u ukupnom zbiru odnijeli pobjedu.

Kuglaši Slobode su sa velikim optimizmom išli na megdan ekipi Borca koja je u dosadašnjem dijelu prvenstva bila bez poraza. Utakmice ovih rivala su godinama unazad neizvjesne. Tako je bilo i ovaj put.
Početak utakmice odnosno prvi blok igrača nije nagovještavao da će utakmica biti neizvjesna jer su igrači Borca puno bolje otvorili utakmicu i poveli sa 2:0 i 62 čunja prednosti. Prednost su donijeli Miodrag Trklja 579 koji je bio bolji od Samira Jogunčića 560 i Ljubinko Džajić 576 koji je bio bolji od Nermina Kasumovića 533 od koga se mnogo više očekivalo.
U drugom bloku siguran meč poen za ekipu Slobode osvojio je Senad Jogunčić 573 koji je dobio kombinaciju Kajkut/Dakić 532 a u drugom duelu između Marka Trklje 565 i Mirze Nezirovića 580 desila se prava drama i veliki preokret koju je igrač Slobode riješio u svoju korist. Naime igrač Borca je poveo sa 2:0 u set poenima i na pola igre imao prednost od 37 čunjeva ali Nezirović je drugi dio meča odigrao fenomenalno oborivši 312 čunjeva. U trečem setu je vratio svih 37 čunjeva zaostatka a u četvrtom dodao još 15 i tako osvojio meč poen. Poslije drugog bloka rezultat je glasio 2:2 i samo 6 čunjeva prednosti za Borac.
U trećem bloku za Borac su nastupili iskusni Jovo Boltić 540 i Slavko Ninković 555 a za Slobodu Muhamed Vehabović 538 i Midhat Jogunčić 560. Ovdje se odvijala prava borba iz kugle u kuglu iz seta u set. Ekipe su se smjenjvale u vodstvu i kada se činilo da je sve riješeno i da će ekipa Slobode odnijeti puni plijen iz Banja Luke i nanijeti prvi ovosezonski poraz ekipi Borca ukazao se Slavko Ninković koji u predzadnjem hitcu ruši „devetku“ i obezbijeđuje svojoj ekipi pobjedu jer mu je u zadnjem hitcu bilo doboljno oboriti jedan čunj, on je oborio 4 čunja, iako sa manje oborenih čunjeva od Jogunčiča osvojio meč poen na setove i donio svojoj ekipi ukupnu prednost od 3 čunja i pobjedu od 6:2. Ekipa Borca je ukupno srušila 3347 dok je ekipa Slobode ukupno srušila 3344.

U narednom kolu ekipa Slobode dočekuje ekipu Rudara iz Kaknja