Plan KSBiH: Naredna sezona počinje u septembru, novi sistem takmičenja

Kao i u većini drugih evropskih zemalja, Prvenstvo BiH za košarkaše je, uslijed pandemije korona virusa, zaključeno bez odigravanja završnice.

(Foto ilustracija: Miro Petrović)

Prvakom je proglašena Igokea, koja će igrati u ABA ligi i (vjerovatno) FIBA Ligi prvaka, dok su Široki i Spars Realway izborili novo učešće u Drugoj ABA ligi zahvaljući drugoj i trećoj poziciji na tabeli u trenutku kada je šampionat prekinut. Pozivnici za drugorangirano regionalno takmičenje nada se i tuzlanska OKK Sloboda.

U Košarkaškom savezu BiH nisu sjedili skrštenih ruku tokom iznenadne pauze, već su krojili plan za narednu sezonu.

Kao što je odranije poznato, Prvenstvo BiH za košarkaše u novom izdanju bi trebalo činiti 14 klubova: Igokea (Aleksandrovac), Široki (Široki Brijeg), Spars Realway (Sarajevo), OKK Sloboda (Tuzla), Bratunac, Leotar (Trebinje), Zrinjski (Mostar), Čapljina, Mladost (Mrkonjić Grad), Promo (Donji Vakuf), Kakanj, Bosna Royal (Sarajevo), Borac (Banja Luka) i Student (Mostar).

Sistem takmičenja bi, kako saznajemo, trebao biti promijenjen. Nakon odigranog regularnog dijela sezone (dvokružno, 26 kola), uslijedio bi odmah play-off u koji bi se plasiralo osam najboljih ekipa.

Parovi četvrtfinala doigravanja odredili bi se prema poretku na tabeli (prvi protiv osmog, drugi protiv sedmog, itd), a do finala serije bi se igrale u dvije dobijene utakmice. Prvaka ćemo dobiti nakon što jedan od finalista ostvari tri pobjede u završnom obračunu.

Dakle, potpuno će se ukinuti dosadašnji model drugog dijela sezone – da nakon regularnog dijela sezone uslijedi Liga 6, pa tek onda bude odigran play-off.

Što se tiče Kupa BiH, tu će također uslijediti promjene. Pet prvoplasiranih ekipa iz regularnog dijela ligaškog takmičenja samim plasmanom na tabeli će osigurati ulazak u završnicu, a preostala tri učesnika četvrtfinala bit će pobjednici Kupa RS, Kupa Sistema A i Kupa HB.

Planirano je da Prvenstvo BiH starta krajem septembra, a završi se do kraja maja.

Naravno, sve pomenute modifikacije u takmičenjima tek trebaju biti zvanično potvrđene od strane Upravnog odbora KSBiH. Međutim, ako je suditi prema trenutnom raspoloženju unutar Saveza, skoro je izvjesno da će novi sistem biti usvojen.