Karatistkinja(19) iz Tuzle predstavlja BiH na najvećim takmičenjima

PROFIL KANDIDATKINJE:

DINA MAHMUD

KATEGORIJA: SPORT

GODIŠTE: 2001

MJESTO: TUZLA

Rođena je u Tuzli i odlična učenica Gimazije Meša Selimović. Svoju sportsku karijeru počinje u karate klubu „Tuzla-Sinbra“, a od prošle godine je članica najuspješnijeg karate kluba u BiH „Champion“ Ilidža. Već 9 godina je standardna reprezentativka u svim starosnim kategorijama (dječija, kadetska, juniorska, U21, seniorska). Dina je višestruka prvakinja BiH, osvajačica 7 Balkanskih, Evropske pojedinačne medalje , 2 ekipne Evropske medalje i 2 svjetske medalje, pobjednica Svjetskog kupa, prvorangirana na svjetskoj kadetskoj rang listi i najbolje rangirana kadetkinja BiH svih vremena. Ciljevi za budućnost su joj završiti fakultet i ostvariti san svakog sportiste, a to je olimpijska medalja.

Cilj ti je olimpijska medalja, šta nas dijeli od toga da uz tebe zajedno osjetimo kako je to biti olimpijski prvak?

Karate je postao olimpijski sport i bit će na programu Olimpijskih igara tek sljedeće godine. Olimpijski proces traje dugo, najmanje 4 godine, veoma je teško ostvariti olimpijsku normu, pogotovo u sportu koji je tek ušao u taj program. Trenutno je sve obustavljeno tako da olimpijski ciklus traje do maja sljedeće godine. Naravno da ću se truditi da ostvarim olimpijsku normu i da predstavljam našu zemlju na tako velikom takmičenju.

Koji su ti ciljevi i šta kada dođe onaj momenat da se pojas okači o klin?

Karate je takav sport, da je to jedna velika ljubav kod svakog sportiste. Karate vas čitav život prati, kimono i pojas se ne nikad ne ostave, ostajete čitav život u tom sportu htjeli vi to ili ne.

Kako je kada u kimonu braniš boje BiH i kako je to kada se takmičiš za sopstveni klub?

Drugačiji je osjećaj takmičiti se za reprezentaciju i za klub. U karateu je takav sistem da se za reprezentaciju takmiči na evropskim, svjetskim i balkanskim prvenstvima, a za klub se nastupa na svim ostalim takmičenjima, međunarodnim i domaćim takmičenjima. Poseban osjećaj je čuti svoju himnu i ogrnuti se zastavom. To je vrhunac ovog sporta.