Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka Crveni tepih za djecu izliječenu od raka

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od lekemije i drugih malignih bolesti “PIPOL” 14.februara realizovalo je prvu u nizu planiranih aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka.

U svijetu, i u Bosni i Hercegovini, 15. februar obilježava se kao Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka. Udruženje “PIPOL” i ove godine brojnim aktivnostima, u skladu sa higijensko epidemiološkom situacijom, obilježava ovaj značajan datum.

Tuzlarije

Na dan ljubavi, 14. februara u Mejdanu, kroz prilagođeni individualni rad sa djecom izliječenom od raka i njihovim porodicama, u sklopu programa psihosocijalne podrške koji realizuje Udruženje “PIPOL” organizovana je šetnja crvenim tepihom i podjela poklona za mališane i mlade koji su pobijedili rak. Na crvenom tepihu, svako u svom terminu, pojavili su se Pobjednici i Pobjednice sa područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta BiH i dijela RS-a koji ostvaruju pravo liječenja na referentnom Kliničkom centru u Tuzli.

Tuzlarije

U sklopu programa materijalne podrške porodicama djece izliječene od raka podijeljeni su paketi sa osnovnim prehrambenim i higijensim artiklima, čime je Udruženje “PIPOL” nastavilo sa pružanjem kontinuirane materijalne i psihosocijalne pomoći podrške djeci oboljeloj i izliječenoj od raka i njihovim porodicama, posebno za vrijeme pandemije COVID-19.

Pandemija COVID-19 nije nas spriječila da i ove godine brojnim ali prilagođenim aktivnostima obilježimo Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka. U skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama, kroz indivdualni i prilagođeni rad sa korisnicima udruženja “PIPOL”, danas, na svjetski dan ljubavi, pružili smo podršku djeci izliječenoj od raka, Pobjednicama i Pobjednicima, koji su kao svjetski poznate zvijezde imali priliku da se pojave na Crvenom tepihu, gdje su ih fotografisali profesionalni fotografi. Porodicama djece izliječene od raka podijeljeni su paketi sa osnovnim prehrambenim, higijesnkim i dezinfekcionim sredsvima u okvirnoj vrijednosti 150,00 KM po porodici. Ovo je bila prva u nizu planiranih aktivnosti koje će se implementirati do kraja mjeseca februara. Poseban akcent podrške biti će usmjeren ka mališanima oboljelim od raka koji se nalaze na intenzivnom bolničkom liječenju na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti koje je prije četiri godine uz podršku Grada Tuzla, brojnih društveno-odgovornih kompanija i humanitaraca obnovilo udruženje “PIPOL”. U narednom periodu mobilni tim udruženja “PIPOL” upriličiti će posjete djeci i mladima koji se nalaze na kućnom liječenju i oporavku, koji će takođe biti obuhvaćeni programom materijalne i psihosocijalne pomoći podrške. Zahvaljujemo brojnim Ustanovama, Institucijama, Javnim preduzećima, društveno-odgovornim kompanijama i građanima širom BiH koji su kupovinom maskica sa simbolom Zlatne vrpce ljubavi i podrške pomogli nam da budemo podrška djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka. – izjavila je Amra Saračević, predsjednica Udruženja.