Plan KSBiH: Naredna sezona počinje u septembru, novi sistem takmičenja

Kao i u većini drugih evropskih zemalja, Prvenstvo BiH za košarkaše je, uslijed pandemije korona virusa, zaključeno bez odigravanja završnice.

(Foto ilustracija: Miro Petrović)

Prvakom je proglašena Igokea, koja će igrati u ABA ligi i (vjerovatno) FIBA Ligi prvaka, dok su Široki i Spars Realway izborili novo učešće u Drugoj ABA ligi zahvaljući drugoj i trećoj poziciji na tabeli u trenutku kada je šampionat prekinut. Pozivnici za drugorangirano regionalno takmičenje nada se i tuzlanska OKK Sloboda.

U Košarkaškom savezu BiH nisu sjedili skrštenih ruku tokom iznenadne pauze, već su krojili plan za narednu sezonu.

Kao što je odranije poznato, Prvenstvo BiH za košarkaše u novom izdanju bi trebalo činiti 14 klubova: Igokea (Aleksandrovac), Široki (Široki Brijeg), Spars Realway (Sarajevo), OKK Sloboda (Tuzla), Bratunac, Leotar (Trebinje), Zrinjski (Mostar), Čapljina, Mladost (Mrkonjić Grad), Promo (Donji Vakuf), Kakanj, Bosna Royal (Sarajevo), Borac (Banja Luka) i Student (Mostar).

Sistem takmičenja bi, kako saznajemo, trebao biti promijenjen. Nakon odigranog regularnog dijela sezone (dvokružno, 26 kola), uslijedio bi odmah play-off u koji bi se plasiralo osam najboljih ekipa.

Parovi četvrtfinala doigravanja odredili bi se prema poretku na tabeli (prvi protiv osmog, drugi protiv sedmog, itd), a do finala serije bi se igrale u dvije dobijene utakmice. Prvaka ćemo dobiti nakon što jedan od finalista ostvari tri pobjede u završnom obračunu.

Dakle, potpuno će se ukinuti dosadašnji model drugog dijela sezone – da nakon regularnog dijela sezone uslijedi Liga 6, pa tek onda bude odigran play-off.

Što se tiče Kupa BiH, tu će također uslijediti promjene. Pet prvoplasiranih ekipa iz regularnog dijela ligaškog takmičenja samim plasmanom na tabeli će osigurati ulazak u završnicu, a preostala tri učesnika četvrtfinala bit će pobjednici Kupa RS, Kupa Sistema A i Kupa HB.

Planirano je da Prvenstvo BiH starta krajem septembra, a završi se do kraja maja.

Naravno, sve pomenute modifikacije u takmičenjima tek trebaju biti zvanično potvrđene od strane Upravnog odbora KSBiH. Međutim, ako je suditi prema trenutnom raspoloženju unutar Saveza, skoro je izvjesno da će novi sistem biti usvojen.

Related Posts

Rukomet u Mejdanu / Bosna i Hercegovina vs. Kosovo , 12.3.2023.

Bravo i hvala, momci!

19 fantastičnih odbrana za opšte ludilo u Mejdanu ! Zmaj Admir Ahmetašević!

Trening rukometnih reprezentativaca Kosova u Mejdanu pred duel Bosna i Hercegovina/Kosovo

Comments are Closed