Održan sastanak povodom formiranja Saveza sportskih i kulturnih centara sa područja FBiH

Na prijedlog JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica, danas je u Areni “Husejin Smajlović” održan inicijativni sastanak povodom formiranja Saveza sportskih i kulturnih centara sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, što je ocijenjeno kao odlična ideja za rješavanje zajedničke problematike i ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

Pored teme o formiranju Saveza, usvojeni su i drugi bitni zaključci:

– Tražit ćemo hitan sastanak sa premijerom FBiH kao i resornim Ministarstvom za kulturu i sport FBiH, gdje zahtjevamo izdvajanje finansijskih sredstava za saniranje posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa.

– Veća ulaganja u sportsku infrastrukturu i objekte kulture, što za cilj predstavlja bolje uslove za naše sportiste i kulturne djelatnike, te ostvarivanje boljih rezultata na međunarodnoj sceni.

– Graditi prijateljske i poslovne uspjehe zajedničkom podrškom na različitim projektima, te podizati svijest kod nadležnih institucija o važnosti identiteta kulture i sporta.

Sastanku su prisustvovali direktori i predstavnici sportskih i kulturnih centara iz Sarajeva, Jablanice, Goražda, Tuzle, Ilijaša, Donjeg i Gornjeg Vakufa, Bugojna, Tešnja, Kaknja i Zenice, a podrška je također stigla od veliki broj institucija iz drugih lokalnih zajednica, koji zbog godišnjih odmora nisu bili u mogućnosti prisustvovati sastanku.

Nakon sastanka prisutni su pregledali objekte Arenu “Husejin Smajlović” i Atletski stadion “Kamberovića polje”, gdje su se upoznali sa značajnim energetskim projektom rješavanja problema grijanja i hlađenja objekata, koje je nedavno realizovalo JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica uz finansijsku podršku Grada Zenica. Nisu krili oduševljenje onim što su vidjeli i ističu da je ovo prioritetno rješenje za većinu sportskih i kulturnih centara kako bi na taj način osigurali veliku finansijsku uštedu. Ovo će svakako biti tema na jednom od narednih sastanaka.

Ovom prilikom pozivamo i sve ostale sportske i kulturne centre da nam se pridruže, što će nam značajno dati snagu i motiv u borbi za bolji status ovih institucija.

Related Posts

(Untitled)

I Memorijal “Zoran Šekularac”

(Untitled)

Comments are Closed