IZVJEŠTAJ ZA SVJETSKOG PRVENSTVA U KUGLANJU


Proteklog vikenda završeno je Svjetsko prvenstvo u kuglanju koje je održano od 23-30. Oktobra u Tarnovo Podgorne (Poljska).
Svjetski prvak u muškoj konkurenciji je ekipa Srbije koja je u finalu rezultatom 5:3 savladala ekipu Njemacke dok su u ženskoj kategoriji svjetske prvakinje Njemice koje su u finalu rezultatom 7:1 savladale selekciju Češke.
Na ovom prvenstvu učestvovala je i reprezentacija Bosne i Hercegovine u obje kategorije.

Muška selekcija je nastupala u grupi B i ostvarila jednu pobjedu (Estonija) i dva poraza (Austija i Njemačka). Nažalost jedna pobjeda nije bila dovoljna za prolaz u naredni krug i prolazak grupne faze. Ostaje žal za izgubljenu utakmicu protiv Austije jer je bila veoma mala razlika i praktično zadnji hitci su odlučivali pobjednika na ovom meću.

Za mušku reprezentaciju nastupali su sljedeći igrači:
Ivan Petric Posušje
Pere Petric Posušje
Nermin Hrustemovic Rudar Kakanj
Nemanja Galic Zapresic HR
Dragan Šukalo Ada Banja Luka
Miodrag Trklja Borac Banja Luka
Nermin Kasumovic Sloboda Tuzla
Darko Lotina SF Friedrichshafen Njemacka.
Selektor: Robert Blaha
Vođa puta: Jasmin Kasumović
Maser: Neven Mišković

Rezultati reprezentacije iz prvenstva u prvenstvo su sve bolji tako je na ovom tek završenom selekcija Bosne i Hercegovine ostvarila ekipni rekord sa 3771 oboreni čunj, a kapiten Ivan Petric je oborio pojedinačni rekord reprezentacije BiH na Svjetskim prvenstvima sa 668 oborenih čunjeva. Uz bolju organizaciju i adekvatne pripreme, sistemsku podršku sigurno da bi rezultati bili još bolji.

Ženska selekcija je nastupila u grupi C i doživjela dva poraza. U prvoj utakmici sa Austrijom koja je odlučivala o drugom mjestu u grupi i plasmanu u ¼ finale ekipa je odigrala odlično primakla se ekipnom državom rekordu. Prije posljednje staze znalo se da će rezultat biti 3 : 3 te da će odlučivati veći broj oborenih čunjeva a u tom tremutku naše djevojke su vodile za 1 čunj. Do izražaja je došlo neuporedivo veće međunarodno iskustvo Austrijskih igračica pa smo na kraju izgubili za svega 21 čunj. U drugom meću grupe sa kasnijim finalistom i osvajačem srebrne medalje ekipom Češke realno nismo bili u prilici boriti se za pobjedu.

Za žensku reprezentaciju nastupale su sljedeće igračice:
Renata Kozlina Kozara
Jelena Joinovic Kozara
Tanja Perisic Kozara
Tatjana Zlojutro Kozara
Maja Kovacevic Kozara
Minela Češko Željezničar
Dragana Lotina SF Friedrichshafen Njemacka.
Selektor: Hrvic Dragi

Treba naglasiti da je nastup reprezentacije na Svjetskom prvenstvu bio upitan do pred sam polazak ali je velikim angažnanom generalnog sekretara Bibije Kerle i finansijske podrške ministra za kulturu i sport kantona Sarajevo Samira Avdića reprezentacija otputovala na ovo veliko takmičenje. Nadamo se da će se u narednom periodu odlasci reprezentativnih selekcija u svim sportovima rješiti sistemski na državnom nivou.

Kuglaški savez BIH